Bild

Bild
(lånad bild http://www.mythailandholiday.net/)

fredag 15 maj 2015

Förlängning av visum i Hua Hin - besök på Immigration Office

Undrade vad det var för konstigt ljud när klockan ringde imorse. Det var andra gången sedan vi lämnade Sverige som väckarklockan användes så det var kanske inte så konstigt att jag inte förstod vad det handlade om först. Dagens mission var alltså att besöka Immigration Office för att få vårt visum förlängt. 

Påväg mot Immigration!

Så hur funkar det här med visum? 
Vi har ett Double Entry Visa, det var det som passade oss bäst. Det innebär alltså att vi vid inresan till Thailand fick visum för 60 dagar (ist för 30 dagar som man får under visa-on-arrival), när de 60 dagarna passerat kan man ansöka om förlängning här på plats och då medges max 30 dagars förlängning. Därefter måste man resa ut och sedan resan i landet en gång till. Vid inresa nr 2 får man 60 dagars visum som sedan kan förlängas med max 30 dagar. Så har man totalt 6 månader. Alternativet var ett Triple Entry Visa. Där får man 60 dagar, reser ut och in igen, erhåller 60 dagar och reser ut och in och får då ytterligare 60 dagar. Vi tyckte att en resa räcker då vi har en liten prinsen.

Lite praktiska tips inför besök på Immigration 
Det blev lite smått kaotiskt innan vi kom iväg, vi är ju inte så vana vid att passa tider numera och dessutom blev vi lite stressade över att vi inte hade flygbiljetten utskriven om de skulle vilja se den (vilket de inte ville). Allt gick iallafall otroligt smidigt! Vi hade förberett oss på en lååång dag med köande och fylla-i-papper-misär. Prinsen hade massäck med sig och lite leksaker. Vi såg till att vara på plats precis när de öppnade kl 8.30 vilket visade sig vara en god idé. Kalle kom på det geniala att gå och ta en nummerlapp med en gång trots att vi inte hade några papper på plats. Än en gång ett smart drag. Vi fick hjälp av en liten dam som satt utanför själva immigration-kontoret, vars jobb var att hjälpa till med fotografering till visum (man behöver 2 foton) och kopior av passen. Hon hjälpte oss även fylla i dokumenten vilket gjorde att vi sparade enormt mycket tid. Verkligen en super-kvinna det där! Hon tog ca 240 TBH för allt (3 personer). Sedan kostade själva visumen 1900 TBH per styck. 

När vi var färdiga hos kopie- och fotokvinnan och hade alla dokumenten på plats gick vi för att köa till själva visumansökningen. Hade otrolig tur och nästa nummer var vårt, alltså minimalt med väntetid! Hade inte kunnat ha mer flyt. Allt som allt tog vår lilla utflykt inte ens en och en halv timme och vi var tillbaka hemma igen. Summa sumarium är att mitt tips inför ett besök hos immigration är att se till att vara på plats direkt när de öppnar, ta en nummerlapp med en gång, be om hjälp att fylla i dokumenten hos kopiekvinnan. Och kontrollera att det inte råkar vara någon Public Holiday den dagen du planerar ditt besök.
 
Kalle kontrollerar att datumen är de rätta..

När?
Vi var lite osäkra på om man skulle se till att vara ute i god tid och göra detta några dagar/veckor innan de första 60 dagarna passerat eller om det var så att de nya 30 dagarna skulle börja gälla från och med den dagen du går dit och stämplar passet. Då vi inte har någon marginal så var det viktigt för oss att det klaffade. Jag rådfrågade i thailandsforum.se. Där var det lite spridda skurar, en del hade erfarenhet av att det är från och med dagen man besöker immigration och sedan 30 dagar framåt visumet gäller. Sedan var det några som vittnade om att de varit ute långt i förväg och gått till immigration och fått en stämpel som gav +30 dagar från och med att de första 60 dagarna passerat. Då våra 60 första dagar går ut imorgon och det alltså infaller under helgen var vi tvugna att gå dit idag. Idag är det den 15:e och vi fick en stämpel som säger att vi får stanna till den 15:e juni. I vårt fall är det lite oklart om vi fick 15:e juni pga 16/5-15/6 = 30 dagar eller om vi fick 15/5-15/6 då det är exakt en kalendermånad eller vad som gjorde det. Högst oklart! 

Uppdatering efter att en vänlig själ i Thailandsforumet förklarat för mig hur det hänger ihop. Det är alltså så att vi hade visum tom den 16 maj och vi har nu fått förlängt från och med den 17: e maj till den 15 juni vilket blir exakt 30 dagar.

..och kan andas ut när han ser att allt är i sin ordning! 

Nog om visum-snack!
Nog snack om praktiska saker kring visumet. Hoppas att texten ovan kan vara till hjälp om man står inför samma procedur och har funderingar kring hur det funkar. 

Helt underbar "spett-middag" idag! Det är fläskött, kyckling, 2 sorters kryddiga korvar, vårrullar och friterat fläskkött. 

Det har nu kommit två till familjer till området, fyra av husen är alltså befolkade. Riktigt livat med andra ord:) Det har varit ganska friskti luften idag efter gårdagens regn, skönt! Vi hade endast med oss två stycken badkepor till prinsen, trodde det skulle räcka. Såhär i efterhand kan jag säga att i princip alla uv-kläderna verkar klara ca en månad av badande varje dag sedan är det bara att kassera dom. Den ena badkepsen har blivit så sliten, både spännet bak i resåren och skärmen är helt förstörda. Och den andra kepsen verkar vi ha tappat bort. Typiskt! Vi gick till köpcentret för att köpa en ny. Trodde inte det skulle vara särskilt svårt att få tag på. Men jodå! Omöjligt! De använder vanliga solhattar eller vanliga badmössor. Jag skulle önskat att vi tagit med oss fler hemifrån. Melker badar nu i en solhatt i jeanstyg istället. Det funkar och ger bra uv-skydd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar